Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Veera goes wild - elämää Australiassa

keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Kun vietät synttäreitäsi Australiassa...

... etkä saa päivääkään vapaata farmivankilastasi. 


Heinäkuun neljäshän se siellä kurkistaa, vain kymmenen päivän päästä. Ikävuosia saadaan kasaan huikeat 21 ja kautta aikojen uhkasin juhlivani tämän muualla maailmassa kovin tärkeän iän merkkipäivää Yhdysvalloissa, itsenäisyyspäivän ilotusten alla. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty - suunnittelematon jää usein tekemättä, kuten tällä kertaa lyhyellä tulevaisuuskatsauksella uumoilisin käyvän.

Elämysmatka kohti kaupunkia - puolen tunnin kävelyn jälkeen otat ensimmäisen bussin, josta jäät pois ison ananaksen luona noin viiden minuutin huristelun jälkeen ja odottelet seuraavaa 24 minuuttia.
Suuri synttärifanaatikko en koskaan ole ollut, mutta elettyäni aivan liian kauan tavallisen maailman ulkopuolella farmielämäkuplassa, ei pieni piipahdus ihka oikeassa epäbackpackereiden eli tavallisten ihmisten kansoittamassa tavallisessa baarissa tekisi hullumpaa. Tai siis rehellisesti sanottuna tekisi varsin hulluksi, todennäköisesti valtaosa illasta menisi muita ihmisiä tuijotellessa vaitonaisena, siiderilasi kädessä, ihan muina peuroina ajovaloissa kököttäessä vessan viereisessä pöydässä. No - huoltahan ei moisesta tarvitse kuitenkaan kantaa. Kaksi viikkoa etuajassa pyydetyt viikonloppuvapaat on hylätty perusteella "ihmiset haluavat täältä viisumipäiviä, mutta sitten pitäisi jokainen viikonloppu saada vapaaksi - tästä alkaen ja eteenpäin kukaan ei omien toiveidensa mukaan vapaapäiviä saa" ja asiasta on turha yrittää enää neuvotella. Näin ollen 21 vuotta tulee täyteen mansikanpoiminnan ja -pakkaamisen merkeissä. Kotiintuloaika on sama kun vuonna 2001 ekaluokkalaisen reppua kotiin kello viideksi kantaessa, mutta kotona ei odota tuttu ja turvallinen perhe (saatikka valmis lämmin ateria), vaan 27 tyttöä, joista 25:en kanssa tutustumisruljanssi on vasta alkumetreillä. Kuulemma "voin kokata itselleni hyvän illallisen ja juoda pari lasi viiniä", mikä todistaa sen, ettei työnantajani ole koskaan nähnyt allekirjoittanutta pannujen äärellä. Mitähän sitä itselleen kokkaisi, riisikakkuja pestolla, juustolla ja kanamunalla vaiko ihan vaan puuroa banaanilla höystettynä? Onneksi palanpainikkeeksi löytyy 2,75 dollarin (n. 1,90 €) litrahinnalla ostamaamme goonia, eli "viiniä", joka nykyään aiheuttaa itselleni päänsäryn ensi siemauksen jälkeen.



Koska hieman marttyyriksi tunnustan tämän asian saralla heittäytyväni, on pakko tunnustaa: olen lopen kyllästynyt farmitöihin. Lopen kyllästynyt kyykkimään puskien välissä päivästä toiseen, heiluttelemaan oksia nähdäkseni piileskeleekö lehtien takana poimintakypsä marja taikka vihannes, lopen  kyllästynyt tulemaan kotiin kynnenaluset mustana ja sormenpäät omituisiksi kovettuneina. Kyllästynyt heräämään ennen auringonnousua, pukemaan puhdistumattomiksi likaantuneet työvaatteet päälle, vetämään jalkaani reikäiset, mutaiset ja usein valmiiksi kosteat niken salikenkäni, pakkaamaan mukaani lounaan, jonka joudun syömään kylmänä. Lopen kyllästynyt laskemaan jäljellä olevia työpäiviä ja miettimään, pitäisikö vielä etsiä uusia farmi loppuajalle. Kyllästynyt maksamaan kolme dollaria pyykinpesusta, käymään vessassa erillisessä rakennuksessa, tiskaamaan muiden likaisina lavuaariin jättämiä astioita voidakseni kokata illallista. Haaveilen töistä vaikkapa vessanpönttöjen kuuraajana, kodista kaupungissa, mahdollisuudesta käyttää julkista liikennettä ja kokonaisvaltaisesti elämästä, jossa voisin tavata tavallisia ihmisiä tavallisten askareiden äärellä.


Päivääkään en vaihtaisi pois - ehdottomasti elämäni pisin ja kovin oppitunti tapahtui kesäkurpitsapeltojen ympäröimänä. Toivon, etten enää koskaan läpikäy samaa selkäkipua, hija meinasi saada minut oksentamaan pellolle viikolla kolme. Toivon, etten enää koskaan tee fyysistä työtä yhtä epäoikeudenmukaisilla tauoilla. Kaikenkaikkiaan en usko, että tässä elämässä tulen löytämään kokonaisvaltaisesti yhtä karmaisevaa työpaikkaa ja jos löydän, en siihen paikkaan jää. Kesäkurpitsapellot antoivat perspektiiviä elämään - mansikkaunelma ei vieläkään tunnu hullumalta, vaikka selkää hieman kivistääkin kyyristellessä. On mukavaa, kun työtehtävät vaihtelevat edes hieman jokaisena päivänä, eikä kukaan oleta selkiemme kestävän yli neljää tuntia tauotonta kyyristelemistä. On kuitenkin kamalaa elää ilman elämän vapautta, samaista vapautta, joka on meistä jokaisen tänne maailman toiseen kolkkaan lennättänyt.


Että sellainen terapiatuokio tältä erää. Olen pari päivää pelännyt, etten pysty hillitsemään itseäni pomojeni ympäröimänä ja avaan sanaisen arkkuni, mikä todennäköisesti johtaisi välittömään kengänkuvaan perseessä ja 250 dollarin vuokratakuun eli bondin menettämiseen - niin silmitöntä on sisäinen raivoni ollut. Kukapa elämää ennustaa, saattaahan se olla, että vuoden 2015 heinäkuu jää ainokaiseksi Australiassa vietetyksi. Toivon mukaan ei, vielä 46 päivää sietokyvynkasvatuskurssia jäljellä!


Kuvat lähes täydellisen vapaapäivän vietosta Maroochydoressa ihanan ystävämme Alicen kanssa. Australian mäkkärissä on otettu maailman paras edistysaskel - voit suunnitella itsellesi hampurilaisen kosketusnäyttötaululta! Hintaa tuli toki noin kymmenen dollaria, mutta joka pennin arvoinen makuelämys kokemusrikastumisesta puhumattakaan.

Tunnisteet: , , , , , , , ,

8 kommenttia:

27. kesäkuuta 2015 klo 2.37 , Blogger Emilia kirjoitti...

Voi rakastuin sun blogiin, löysin eilis iltana ja nyt jo sain luettua loppuun.. :D Mulla ittelläni on jo viisumi taskussa ja syksyn aikana tarkoitus sinne Australiaan matkata. Yksin. Siks musta oiskin kiva jos haluisit tehä jonkinlaisen postauksen sun viime syksyn tuntemuksista, kun olit yksin matkaan lähdössä. Tosin sulla on käyny mahtava tuuri ja oot saanu siellä upeita reissukavereita! Itekkin oon jo etukäteen aatellu et jos sit toisen vuoden viisumin hankkis farmitöitä tekemällä, mulla vaan on selässä välilevyn pullistuma ja näitä sun tekstejä luettaessa tuli sellanen olo et jos ei löydykkän kun kumartelutyötä.
Vielä jäi paljon sanomatta, mut tällä kertaa anteeks tästä kilometri kommentista ja rupeen selaamaan sun ja emman insta- tilejä läpi!
Jään seurailemaan :)

 
27. kesäkuuta 2015 klo 5.42 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Heippa!
Vahingossa eksyin blogiisi viikko sitten kun tein pientä researchiä ausseihin liittyen :)
Tosiaan itse olen miettinyt ja haaveillut ( jo 2 vuotta) lähtöä suomesta Australiaan. Suunnitelmissa olisi oleilla maassa se sallittu 2 vuotta holiday viisumeilla. itsellä on ollut nimenomaan suunnitelmana saapuessa hoitaa tuo pakollinen sadonkorjuujakso alta ensimmäisenä pois jotta voisi lopuajan keskittyä oikeisiin töihin ja nauttia ajasta siellä.

Mitä kautta lähdit etsimään harvest töitä? http://jobsearch.gov.au/harvesttrail ?
Haitko töitä vasta paikanpäällä ausseissa vai jo suomesta käsin? löytyikö helposti?
Olosuhteet siellä eri paikoissa näköjään vaihtelee aikalailla. Itse olin miettinyt mahdollisesti johonkin viinitilaan / poimintaan liittyvää jos sitä löytyy.

Arvostan kovasti jos jaksat vastata! :)

 
27. kesäkuuta 2015 klo 18.20 , Blogger Veera kirjoitti...

Kiva jos tykkäät! :) No mun ihka ensimmäinen postaus on kokonaisuudessaan Suomessa kirjotettu, mua ei hirveesti missään vaiheessa jännittänyt, enemmänkin laskin päiviä lähtöön. Ehkä helpotti kun oli jo aikasempi kokemus yksin lähtemisestä, kun tein yhen työharjottelun Jenkeissä pari vuotta sitten. Kavereiden löytämisestä ei tarvii olla huolissaan, sillä sekunnilla kun checkkaat ittes ensimmäiseen hostelliin sisään, sulla on kavereita ympäri maailmaa!
Farmihommia on monenlaisia, mä oon vaan vähän huonoon sesonkiin liikenteellä ja haluton menemään etelän kylmyyteen talvella vaikka siellä jotain puussa kasvavaa varmaan nyt keräilläänkin. Mangosesonki alkaa marraskuun paikkeilla, tytöille yleensä on tarjolla pakkaushommia. Niitä tiedän olevan Ayrissa, missä just vietin pari kuukautta, jos meet ayr backpackersiin saat 99% varmuudella duunipaikan. Farmit kannattaa muutenkin hoitaa alta pois mahollisimman nopeesti, koska viimetingassa tekeminen on ahdistavaa! Working hostelleissa muutenkin tutustuu ihmisiin paremmin kun missään muualla, voi vaikka löytyy ne hyvät reissukaverit tulevaisuudelle matkaan ;) Muista hyvät säästöt ja positiivista mieltä mukaan niin kaikki muu järjestyy omalla painollaan! :)

 
27. kesäkuuta 2015 klo 18.27 , Blogger Veera kirjoitti...

Mulla ei niin paljoo kommentteja tuu, etten vastaamaan kerkeis :)

Erinomainen idea on hoitaa farmit heti alta pois, saa hirveen hyvät kaveriverkostot rakennettua ja hoidettuu sen paskan osuuden pois ja on enemmän stressitöntä aikaa nauttia maasta :) Viinitiloja on toooosi paljon western australiassa (Perthistä etelään, margaret river!!) ja adelaiden lähettyvillä, Barossa nimisessä kylässä mulla asu pari kaveria ja siellä on järjettömät viinitilat kans, onhan niitä varmaan satamiljoonaa muuallakin mut muita paikkoja en osaa tältä istumalta nimetä. Mä itseasiassa heitin Facebookin Suomalaiset Australiassa ryhmään kyssärin, missä jengi on farmejansa tehny ja niitten pohjalta oon nyt sähläilly näitä menemään. Mitä tahansa teet, älä mee Milduraan tai Bundabergiin, tosi pahamaineisia paikkoja, viilataan backpackereita linssiin viimistä päivää! Googlettamalla löydät mitä sesonkeja on minäkin kuukausina ja sit lisägoogletuksella löytyy, missä päin mitäkin kasvaa. Jotain hommia löydät varmasti, mut millasella palkalla ja millä tunneilla on eriasia. Mulla ei oo kauheen hyvä tuuri sen suhteen ollu, joten parempi olla neuvomatta enempää hahah. Mihin vuodenaikaan oot tulossa?

 
29. kesäkuuta 2015 klo 5.04 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Joo ajattelin että on sitten se "paskanakki" heti alta poissa. Itse lähdössä yksin reissuun. Toisaalta reissannu viimeiset 5 vuotta ympäri maailmaa aina yksin eli sen puolesta ei ole uusi juttu.
Oon tulossa vuodenvaihteessa. Tammi-helmikuu. toki sinne on vielä aikaa, mutta oon päättäny hoitaa kaikki maholliset jutut alta pois ajoissa. Suht hektistä työarkea elän suomessa tällä hetkellä niin uskon että kohta on jo joulukuu ja tajuaa ettei mitään ole saanut aikaseksi :D
Kiitos infoista! Jonnekkin Melbournen lähelle olin vähän (toivonut) suuntaavaani, jos sieltä sattuu löytymään silloin jotain duunia.

 
29. kesäkuuta 2015 klo 13.34 , Blogger Veera kirjoitti...

Oijoi no sulla on homma sit varmaan enemmän hanskassa kun mulla haha! Lämpimiä vaatteita mukaan sit runsaalla kädellä, pahvitaloissa saa palella varsinkin niin etelässä talviaikaan :)

 
1. heinäkuuta 2015 klo 4.50 , Anonymous emmi kirjoitti...

Vitsi oot niin paras bloggaaja vaikkei sulla 1000seuraajaa ookaan, joka päiväsiä asukuvia ja gaalailtoja ja mitä näitä yleensä niillä on jotka suosittuja on :d oikein hauskaa synttäriä sulle etukäteen vaikket sitä viikonloppua vapaaksi saanutkaan! :)

 
1. heinäkuuta 2015 klo 15.07 , Blogger Veera kirjoitti...

Hahah mun virne päivittäisten asukuvien kohalla levis varmaan niskaan asti, ei itseasiassa huono idea ollenkaan! Jokapäivä sama kuva veera legginseissä ja hupparissa mansikkapellolla. Suurkiitos ihanasta kommentista ja synttäritoivotuksista - meillä on jatkuva vapaapäivävalmius päällä, jos sattuukin loppuviikolle yks sellanen osumaan ja pääsis maailmaa 24 tunniks kattelemaan :)

 

Lähetä kommentti

Pidetään kommentit julkaisukelpoisina kiitos! :-)

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu